Terhi_2

Opettavainen rakennusprojekti

Terhi Uusitalo on kemisti ja teknokemian asiantuntija. Oman kodin rakennusprojekti oli hänellekin opettavainen.

-Tilasimme talopaketin. Rakennuksen sisäpinnat teimme itse. Jo ammattini kautta olin kiinnostunut käytettävistä aineista ja työtavoista. Halusin perheellemme hyvän ja terveellisen kodin, Terhi Uusitalo kertoo.

Rakennusprojektissa tarvittavien tuotteiden valitseminen osoittautui ammattilaisellekin haastavaksi, sillä markkinoilta löytyi sellaisiakin aineita, jotka voivat olla ihmiselle herkistäviä, hormonitoimintaa häiritseviä, limakalvoja ärsyttäviä tai jopa syövälle altistavia.

-En tietenkään halunnut käyttää sellaisia.

Kun Terhi Uusitalo löysi Joutsenmerkityn tai EU-ympäristömerkityn tuotteen – esimerkiksi maalin tai spakkelin – valinta oli helppo.

-Saatoin luottaa siihen, ettei se sisällä ympäristömyrkkyjä eikä se ole haitallinen terveydelle. Mutta jos merkki puuttuu, huomasin, että tarvittavien tietojen kaivaminen on työlästä minullekin, joka olen ammatiltani kemisti.

Rautakaupan ammattitaitoiset myyjät osasivat neuvoa, tai sitten eivät. Joitakin tietoja löytyi netistä. Toisinaan taas piti pirauttaa valmistajalle tai maahantuojalle. Uusitalo huomasi, että usein vasta sitten kun esitti lisäkysymyksiä, sai juuri sen tarvittavan vastauksen.

-Mietin, miten vaikeaa tavallisen kuluttajan on hankkia luotettavaa tietoa, ymmärtää kemikaalien vaikutuksia ja valita turvallinen vaihtoehto. Ympäristömerkittyjä rakennusalan tuotteita saisi olla nykyistä paljon enemmän.

Terhi

Uusitalon perheessä on pieniä lapsia, joten oli erityisen tärkeää varmistaa, että seinät, katto, lattiat ja kalusteet eivät vapauttaisi haitallisia yhdisteitä rakentamisen jälkeenkään. Esimerkiksi parketeissa ja laminaateissa käytetään usein liimoja, joissa on formaldehydiä. Niitä piti välttää.

-Suosimme kokopuuhuonekaluja ja vältimme lastulevystä valmistettuja. Erityisen tarkkoja olimme lastenhuoneen sisustamisessa. Itse maalasin muun muassa ison mäntykokopuupöydän – luonnollisesti ympäristömerkityllä maalilla.

Kokonaisuus on Terhi Uusitalo mielestä onnistunut.

-Nautimme uudesta ja loppujen lopuksi aika kohtuullisen kemikaalikuorman talosta.