koti_keravalla

Miten rakentaa energiatehokkaasti?

Energiatehokas ja toimiva koti on monen tekijän summa. Suuria päätöksiä joudutaan tekemään jo paljon ennen rakentamista.

Kokonaissuunnittelulla on entistä suurempi merkitys. Matalaenergiataloa ei tehdä pelkästään eristyspaksuutta kasvattamalla. Yksittäisten rakenneosien tai laitteiden ominaisuuksien sijaan kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisenergiankulutukseen: energiaa kuluu vain vähän rakennuksen ja käyttöveden lämmitykseen eivätkä eri järjestelmät ja laitteet kuluta sähköä turhaan. Rakentamalla energiaa vähän kuluttavan talon ja hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa kodin energiatalous on kunnossa pitkälle tulevaisuuteen.

Energiatehokkaan kodin keskeisimmät tekijät:

  • Ilmatiivis ja hyvin eristetty rakennuksen ulkovaippa
  • koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla
  • lämmitysjärjestelmä, joka hyödyntää tehokkaasti uusiutuvaa energiaa
  • energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä
  • taloautomaatio valaistuksen ja lämmityksen tarkkaan ohjaukseen

Muista talon muoto ja sijainti tontilla

Pieni rakennus kuluttaa vähemmän energiaa kuin samalla tavalla rakennettu iso talo. Talo kannattaa suunnitella niin, että sitä voi muunnella ja laajentaa tarvittaessa – siten talo sopii perheelle myös tulevina vuosina. Talon muoto vaikuttaa myös energiankulutukseen: muodoiltaan selkeä talo on energiatehokas. Tehokas tilankäyttö mahdollistaa pienemmän talokoon ja näin pienemmät investointi- ja käyttökustannukset. Kulmat ja erkkerit lisäävät kustannuksia ja energiankulutusta; nurkat ja liitokset ovat myös kohtia, joihin voi tulla vuotokohtia ja kylmäsiltoja.

Energiankulutuksen kannalta talon paras paikka tontilla on mahdollisimman aurinkoinen sekä suojaisa kovilta tuulilta. Talon tilojen suunnittelussa kannattaa lämpimiä tiloja vaativat asumistoiminnot sijoittaa talon keskelle ja auringon puolelle etelään päin. Vähemmän lämpöä tarvitsevat tilat – makuuhuoneet, harrastus- ja säilytystilat – kannattaa rakentaa pohjoisen puolelle.

Talon rakenteiden ja järjestelmien lisäksi asukkaiden käyttötottumuksilla on suuri merkitys energiankulutukseen. Kahdessa samanlaisessa talossa kulutus voi olla hyvin erisuuruinen perheen koosta ja tottumuksista riippuen.

Muista energiatehokkuus, kun ostat uusia laitteita

Uusissa, energiatehokkaissa pientaloissa tarvitaan entistä vähemmän energiaa tilojen lämmittämiseen. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti veden lämmittämiseen sekä energiatehokkaaseen valaistukseen. Kodinkoneita ja muita sähköä käyttäviä laitteita (viihde-elektroniikka, lamput ja pumput ja puhaltimet) hankkiessa kannattaa aina vertailla myös sähkönkulutusta.

Lisätietoa energiatehokkaasta rakentamisesta Energiatehokaskoti.fi-sivustolta