yleisvalaistus_lupaus_039

Hyvää led-valoa kotiin

Nykyaikainen, energiatehokas ledivalaistus tuo kotiin viihtyisää ja monikäyttöistä valoa, joka osana muuta sisustussuunnittelua vahvistaa kodin tunnelmaa ja parantaa asumisviihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Led-teknologia kehittyy nyt vauhdilla, joten laadukasta ja energiatehokasta valoa voi valita kaupan hyllystä joka kotiin. Valikoima on laajentunut tutuista ledispoteista ympärisäteileviin ledilamppuihin, joilla voi korvata vanhanaikaiset 60- ja 75-watin hehkulamput.

Merkittävin ero muihin valolähteisiin verrattuna on ledien monikäyttöisyys. Niitä voidaan yhdistää monenlaisiin materiaaleihin ja niistä voi toteuttaa valaisevia pintoja ja rakenteita. Valo onkin yhä useammin osa sisustusta.

Dynaamisissa valaistusjärjestelmissä valaisimet tuottavat erilaisiin käyttötarpeisiin ja tunnelmiin sopivaa valoa. Värilämpötilaa ja valaistusvoimakkuutta säätämällä kotona on esimerkiksi iltaisin lämmintä, nukahtamista jouduttavaa valoa ja aamulla virkistävää, vireystilaa nostavaa viileänsävyistä valoa.

Hyvä valaistussuunnitelma ottaa huomioon asukkaiden mieltymykset ja parantaa asumisviihtyvyyttä. Helppoutta ja turvallisuutta lisää liiketunnistin, joka sytyttää valot kotiin tulevalle jo ulko-ovella tai uniselle kulkijalle käytävään ja portaikkoon.

Valitse lamppu lumen-arvon perusteella

Led-lamppujen osuus kaikista lampputuotteista kasvaa sekä kauppojen valikoimissa että kuluttajien ostoskoreissa. Nopeaa yleistymistä kotitalouksien valon lähteenä ennakoi muun muassa se, että IKEA on ilmoittanut luopuvansa kaikista muista lampputyypeistä vuoteen 2016 mennessä.

Parhaat ledit ovat jopa 25–35 % energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput ja merkittävästi pihimpiä kuin halogeenilamput. Ledit ovat käyttäjäystävällisiä, sillä valo syttyy välittömästi ja lisäksi ne ovat pitkäikäisiä eivätkä sisällä lainkaan elohopeaa, kuten energiansäästölamput.

Lamppua ei kannata valita tehoa ilmaisevien wattien perusteella, vaan sen tuottaman valon eli lumen-arvon perusteella. Suuntaa-antavasti 60 watin hehkulamppua vastaavan valomäärän tuottaa ledi, jonka valovirta on vähintään 800 lumenia.

Lamppu pitää myös valita yksilöllisesti käyttökohteen mukaan: kohdelampuksi, yleisvaloksi, kristalliskruunuun tai ulkovalaisimeen. Vain saunaan ledilamppua ei suositella, sillä ledit ovat herkkiä saunan lämpötilavaihteluille. Himmennettäviin valaisimiin lediä luotettavampi valinta on edelleen halogeenilamppu.

DSC00754

Lue led-lampun pakkausmerkinnät ja valitse käyttökohteeseen sopiva lamppu, jonka

  • energiatehokkuusluokka on A+
  • käyttöikä 25 000 tuntia
  • sytytys- ja sammutuskerrat vähintään 25 000
  • värisävy käyttökohteen mukaan, lämpimän valkoinen on 2700-3200 kelviniä (K)
  • värintoistokyky eli Ra-indeksi on vähintään 80.